Groei en ontwikkeling
De jeugdgezondheidszorg houdt de groei en ontwikkeling van je baby samen met jou in de gaten. Hiervoor zijn er verschillende contactmomenten. De gegevens over de gezondheid en de ontwikkeling van je kind staan in het digitaal dossier.
In de GroeiGids App kun je zelf de ontwikkeling en de groei van je kind bijhouden. Je vindt er verdiepende informatie en je krijgt tips die passen bij de leeftijd van jouw kind op dat moment.
Veelgestelde vragen
Kan ik mijn baby al helpen bij het leren praten?
Ja, dat kan zeker! Het is belangrijk dat je kind tussen 0 en 1 jaar mensen om zich heen hoort praten. Praat daarom veel tegen je kindje. Maak daarbij korte en eenvoudige zinnen. Zing korte liedjes. Kijk je kindje aan zodat het de goede mondbewegingen ziet. Dan kan je kind je makkelijker nadoen. Meer over taalontwikkeling tussen 0 en 1 jaar.
Wat is de hielprik?
De verloskundige komt tussen de 3e en 7e dag na de geboorte bij je langs voor de hielprik. Er worden dan een paar druppels bloed afgenomen uit de hiel van je kind. Een laboratorium onderzoekt het bloed op een aantal zeldzame, erfelijke ziektes.
Is er binnen 7 dagen na de bevalling nog niemand voor de hielprik? Neem dan contact op met de jeugdgezondheidszorg via het nummer 088 254 23 84. Wij regelen dat er alsnog een verloskundige komt.
Het filmpje De hielprik bij ouders thuis (RIVM) laat zien hoe de hielprik precies gaat.
Mijn baby heeft een voorkeurshouding. Wat kan ik doen?
Als je baby een voorkeurshouding heeft, draait het het hoofdje steeds naar dezelfde kant. Hierdoor kan het een afgeplat of scheef hoofdje krijgen. Om dit te voorkomen of te verhelpen, moet je je baby leren zelf het hoofd naar beide kanten te draaien.
Let er bij de verzorging van je baby op dat je baby het hoofdje draait naar de niet-voorkeurshouding. Dat kun je doen door aan die kant de aandacht te trekken met je stem of met een speeltje. Ook de manier waarop jij je baby vasthoudt tijdens de voeding, helpt om de voorkeurshouding te verminderen.
Lees de tips wat je kunt doen als je baby een voorkeurshouding heeft.