Centrum voor Jeugd en Gezin
Thema's | Thema echtscheiding

Echtscheiding en kinderen

Een scheiding brengt grote veranderingen met zich mee. Er komt veel op je af. Je moet van alles gaan regelen en afspraken maken. Bij wie gaan de kinderen wonen? Wat voor omgangsregeling komt er? Of kiezen we voor een co-ouderschap? Hoeveel alimentatie moet er worden betaald?

Terwijl je met al dit soort vragen zit, vraagt je kind ook om extra steun en aandacht. Kinderen reageren heel verschillend op een scheiding. De een wordt stil, de ander wordt juist heel druk. Hoe ga je daar goed mee om? 

Als je gaat scheiden, blijf je samen de ouders van jullie kinderen. Voor de meeste kinderen is het heel naar als hun ouders gaan scheiden.

Je kind op de eerste plaats 

Ieder kind reageert anders op de boodschap dat zijn ouders gaan scheiden. De vertrouwde situatie van het gezin is de basis voor een goede ontwikkeling van een kind. Door een scheiding verliezen kinderen (tijdelijk) die basis. Ze voelen en weten dat er van alles gebeurt en gaat gebeuren, maar ze kunnen vaak niet overzien wat dat voor hen gaat betekenen. Denk dus in de eerste plaats aan je kind als je met een echtscheiding te maken krijgt.

Stappenplan

Als je gaat scheiden moet er veel geregeld worden. Tegelijkertijd is de scheiding vaak een emotionele periode. Met heldere afspraken samen met jouw (ex-)partner kun je al veel oplossen en een deel van de onrust wegnemen. Kenniscentrum Kind en Scheiding heeft in een stappenplan een aantal punten voor je op een rij gezet.

Ook op de website Uit elkaar met kinderen vind je informatie over wat je allemaal moet regelen.

Ouderschapsplan

Gaan jij en je partner uit elkaar en heb je minderjarige kinderen? Dan moet je samen een ouderschapsplan opstellen. Hierin staan afspraken over de verzorging en opvoeding van de kinderen. 

Ben je getrouwd, geregistreerde of samenwonende ouders en heb je het gezamenlijk gezag? Dan ben je wettelijk verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. 

Je maakt in het ouderschapsplan in ieder geval afspraken over:

  • het verdelen van de zorg en de opvoeding van de kinderen;
  • de manier waarop je elkaar informeert over belangrijke onderwerpen, zoals bijvoorbeeld het kiezen van een school;
  • de kosten van de verzorging en opvoeding.

Ook is het verstandig om afspraken op te nemen die je belangrijk vindt in de opvoeding. Dat zijn bijvoorbeeld regels over de bedtijd of huiswerk.

Je kunt in het ouderschapsplan ook afspraken opnemen over het contact van de kinderen met de beide families. Hou bij het maken van een ouderschapsplan rekening met nieuwe situaties in de toekomst, bijvoorbeeld als één van jullie een nieuwe partner krijgt.

Op Rechtwijzer.nl lees je meer over het ouderschapsplan. Wil je zelf een online ouderschapsplan maken? Dat kan via Uitelkaar.nl.

Co-ouderschap

Co-ouderschap is een manier waarop je samen de zorg en opvoeding van je kind voortzet na een scheiding. 

Kinderalimentatie

Wanneer je gaat scheiden is het belangrijk om te bepalen waar de kinderen gaan wonen en hoe je de kosten gaat verdelen en welke afspraken jullie maken over kinderalimentatie

Samengesteld gezin

Als je een relatie aangaat met iemand die kinderen meeneemt uit een vorige relatie, dan heb je een samengesteld gezin. Je krijgt dan meestal de rol van stiefouder. 

Vechtscheiding

Van een vechtscheiding heeft een kind nog veel meer last dan van een echtscheiding waar de ouders redelijk goed contact hebben.

Vraag gerust om hulp of ondersteuning

Als je zo’n heftige tijd meemaakt, is het goed om te weten dat je ergens terecht kunt. Hulp zoeken bij het omgaan met een scheiding is heel normaal. Aarzel niet om bij ons langs te komen voor hulp en advies.

Onze medewerkers staan klaar om je te ondersteunen en je op weg te helpen bij alle vragen die in deze periode op je pad komen.

We bieden informatie, advies en kortdurende begeleiding. We kunnen je ook ondersteunen, bijvoorbeeld met het opstellen van een ouderschapsplan. Of volg een van onze cursussen die speciaal gericht zijn op ouders of kinderen in echtscheidingssituaties.

Spreekuur Echtscheiding

Bij een echtscheiding moeten minimaal de volgende zaken geregeld worden: financiën, huisvesting en opvoeding en omgangsregeling van kinderen. Tijdens het spreekuur Echtscheiding krijg je informatie en advies over alle onderwerpen die met de scheiding te maken hebben.

Filmpje Open brief aan alle gescheiden ouders

Isa leest in dit filmpje aan duizenden mensen in de Ziggo Dome de brief ‘Aan alle gescheiden ouders’ voor. In deze brief staat wat veel van de 70.000 thuiswonende kinderen die jaarlijks te horen krijgen dat hun ouders gaan scheiden, denken en voelen.

Uitgelicht

Bekijk ook